ED STARINK WORLD

the official home of Ed Starink   

external link

..:: Ed Starink - Het FANterview ::..
het nieuwe interview met vragen van de fans!

Ed Starink
In Oktober 2013 hadden fans de kans om vragen te stellen - de actie werd ondersteund via de Facebook groep en de email nieuwsbrief.

We verzamelden meer dan 40 vragen en uiteindelijk zijn daarvan ongeveer 30 vragen verstuurd naar Ed, die zo vriendelijk was deze te beantwoorden en daarmee zijn gedachten met ons te delen.

Hier is... het FANterview met jouw vragen! Vertaaling door Ruben Schouten van Starink Music.





Het FANterview


FANterview: Ed, wat doe je tegenwoordig?

Ed Starink: Ik werk aan het tweede deel van mijn Universum project, namelijk de Universum Orkestwerken. Stel je een groot orkest voor, live gedirigeerd, met vier synthesizer spelers.

FANterview: Was het je doel, je visie, om elektronische muziek onder nieuwkomers te introduceren?

Ed Starink: Nee, toen ik met mijn eerste synthesizers begon was het puur voor mijn eigen verkenning van dit nieuwe fenomeen en ik had geen idee dat het tot Synthesizer Greatest zou leiden.

FANterview: Zijn er dingen die je mist aan Nederland nu je al zo lang in Frankrijk bent?

Ed Starink: Nee, niet echt.

FANterview: Spreek je nog steeds Nederlands of is dat vervaagd sinds je naar Frankrijk bent verhuisd?

Ed Starink: Ja, ik spreek nog steeds Nederlands, het is niet vervaagd.

FANterview: Hoe vaak bezoek je Nederland?

Ed Starink: Eens per jaar, voornamelijk voor familie aangelegenheden.

FANterview: Wat voor muziek beluister je het liefst persoonlijk, niet beroepsmatig?

Ed Starink: Er is voor mij geen verschil tussen het persoonlijk of beroepsmatig luisteren naar muziek. Wanneer ik muziek hoor, het maakt niet uit wat voor soort, dan analyseer ik automatisch de akkoorden, het ritme, de melodie, enz. Bach en Strawinsky zijn mijn twee bronnen van inspiratie.

FANterview: Wat vind je van hedendaagse moderne elektronische muziekstijlen, zoals Dub-step?

Ed Starink: Ik hou ervan dat iedereen met een doel voor ogen muziek kan maken zonder de noodzaak om jaren te studeren of een instrument te beheersen. Het nadeel hiervan is dat zonder deze opgave en kennis een heleboel elektronische muziekstijlen, zoals Dub-step, meer een verzameling is van het samenvoegen van goed klinkende loops.

FANterview: Wat vind je van de voor jou gemaakt fansites, onder anderen StarinkWorld, EdStarink.info en de Facebook Groep? Zou je niet graag zien dat meer van je fans actief zouden zijn op deze sites?

Ed Starink: Ik ben echt blij dat mensen nog steeds druk zijn met het ontdekken van geluiden en nog steeds geïnteresseerd zijn in mijn synthesizer muziek.

FANterview: Van welke kunstschilders of andere vormen van kunst hou je?

Ed Starink: Ik ben geïnteresseerd in alle soorten kunst. Voor wat betreft schilderkunst hou ik het meest van de "magisch realisme" stijl.

FANterview: Wanneer ik de naam Ed Starink noem (buiten de Faceboek groep) is de reactie bijna altijd: "Wie?". Maar, zodra ik vertel over alle Ed Starink werken, heeft meer dan de helft van deze reactiegroep op zijn minst ooit eens een of meerdere "Synthesizer Greatest" CD's of albums van Star Inc., London Starlight Orchestra, etc. in bezit gehad of nog steeds in bezit. Hoe voelt het om zo "anoniem beroemd" te zijn? Geef je de voorkeur aan het relatief onbekend blijven als artiest of had je wel iets meer in de schijnwerpers willen staan zodat mensen op zijn minst je naam zouden kennen en weten wie er verantwoordelijk is voor al deze geweldige covers die ze beluisterd hebben?

Ed Starink: Een lange vraag met een eenvoudig antwoord: nee, ik hou ervan dat ik "anoniem beroemd" ben omdat dat me de vrijheid heeft gegeven en nog steeds geeft om in mijn leven andere richtingen uit te slaan m.b.t. de muziek.

FANterview: Wat vind je van de hedendaagse manier waarop muziek aan de massa wordt gepresenteerd (talentenjachten, veelvuldig draaien op de radio, ...) en dat hedendaagse consumenten van muziek dit niet waarderen als een kunstvorm welke het waard is om voor te betalen (illegale of op zijn minst goedkope downloads i.p.v. een album in de winkel kopen)?

Ed Starink: Een goede vraag, en niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat het een evolutie is en in het leven van één persoon kan je je geen goed beeld vormen van waar dit allemaal toe gaat leiden. Nee, het voelt niet goed dat men niet hoeft te betalen voor creatieve inspanningen, maar... wie download er niet tegenwoordig?!

FANterview: Wat is in jouw ogen een goede cover? Een bijna perfecte recreatie van het origineel? Dezelfde basisstructuur met wat nieuwe of verbeterde elementen? Of een bijna compleet nieuwe compositie met slechts een aantal van de meest herkenbare elementen van het origineel?

Ed Starink: Deze vraag is vaak aan me gesteld en mijn antwoord is altijd dit: naar mijn mening, vooral met ieders eigen synthesizer klank, is het makkelijker om een nieuw nummer en/of arrangement te maken dan in iemand anders zijn muziekwereld te duiken. Ik hield van de uitdaging om met mijn apparatuur een zelfde of zelfs beter resultaat te bereiken dan het origineel.

FANterview: Wanneer breng je weer nieuwe muziek uit? Wat is er gebeurt met de plannen om surround effecten aan je composities toe te voegen?

Ed Starink: Toen Dolby Surround op de markt kwam heb ik geprobeerd Arcade en Sony er van de overtuigen om een van de eersten te zijn om Synthesizer Greatest opnieuw uit te brengen met Dolby Surround, maar ze waren te druk met andere zaken en ikzelf was al druk aan het plannen om naar Frankrijk te verhuizen. Dus er is niets van terecht gekomen.

Ik heb zelf een aantal synthesizer albums in Dolby Surround gemaakt en uitgegeven onder mijn eigen label. Het Universum waar ik momenteel aan werk is in volledig Surround 5.1.

FANterview: Ook al zijn de meeste covers al op meerdere albums uitgebracht, waarom is er nooit een "Beste van Ed Starink" compilatie op de markt gebracht?

Ed Starink: Die gedachte is toentertijd nooit in me opgekomen.

FANterview: Het eerste twee delen van de Synthesizer Spectacular serie waren behoorlijk verschillend. Terwijl deel 1 een aantal leuke medleys van verschillende nummers had, was deel 2 een verzameling van voornamelijk popmuziek covers. Waarom zijn de twee delen zo verschillend en waarom is de serie gestopt?

Ed Starink: Het was een bedrijfsbeleid.

FANterview: Waarom heb je niet meer medleys of covers van standaard popmuziek gemaakt?

Ed Starink: Ook weer, een kwestie van marketing.

FANterview: Zijn er nummers of artiesten welke je graag gecoverd zou hebben, maar waar je geen toestemming toe had? En zo ja, zijn er om deze reden nog niet vrijgegeven covers achtergebleven in je privé collectie?

Ed Starink: Ik kan zo geen nummer of artiest bedenken.

FANterview: Had je de "Synthesizer Greatest - The Original Tapes" (bladmuziek) serie niet voort willen zetten als een soort compilatie serie?

Ed Starink: Voor alles is een tijd en het was tijd om verder te gaan.

FANterview: Met welk van je eigen albums ben je het meest tevreden en met welke het minst (en waarom)?

Ed Starink: Dat is een moeilijke vraag om verschillende redenen. Ik heb in die periode meer dan 200 albums gemaakt. Na zoveel jaar andere dingen te hebben gedaan zijn mijn meeste herinneringen vervangen door andere zaken. Ik hield erg van het maken van Cristallin met slechts de eenvoudige Korg synthesizers en ook de Science-Fiction themes en mijn andere solo projecten.

FANterview: Heb je ooit persoonlijke complimenten of afkeuring ontvangen van artiesten die je hebt gecoverd?

Ed Starink: Geen complimenten, geen afkeur. Vergeet niet dat de componisten bij iedere nieuwe release van een Synthesizer Greatest album royalties ontvingen.

FANterview: Heb je ooit iets gemaakt waarvan je (misschien achteraf) dacht: "Misschien had ik dat niet moeten doen"?

Ed Starink: Nee, wanneer ik aan wat voor project dan ook werkte, hield ik ervan om bezig te zijn en alles zelf te kunnen bepalen. Wanneer ik klaar was met een project namen andere mensen het over en ging ik meteen weer verder met een volgend project.

FANterview: Zijn er zaken waarvan je spijt hebt dat je ze nooit gecoverd of gecomponeerd hebt?

Ed Starink: Covers, nee. Composities? Misschien eerder willen beginnen met mijn Universum project.

FANterview: Is er nog een bepaalde artiest waarmee je vandaag de dag graag een project zou willen doen?

Ed Starink: Om eerlijk te zijn hou ik ervan om zelfstandig te werken aan mijn Universum project in deze periode van mijn leven.

FANterview: Door de jaren heen heb je met veel verschillende apparatuur gewerkt. Wat was je favoriete synthesizer?

Ed Starink: De Roland JP8.

FANterview: Hoe heeft je overstap van hardware naar een software gebaseerde studio uitgepakt? Maakt het dingen makkelijker of mis je bepaalde dingen die alleen te bereiken waren met hardware?

Ed Starink: In tegendeel: Ik wilde dat ik Logic Pro X, de snelle Macs en al de bekende plugins in die dagen al had gehad. Dat zou het werkprocess enorm versneld hebben. Alle controle die je tegenwoordig hebt is verbazingwekkend en ik gebruik er alles van. Geen spijt van dat ik de Fairlight, Synclavier, SSL of al die nostalgische zaken niet meer heb!

FANterview: Veel van je fans maken zelf (amateur) muziek. Velen maken leuke melodieën en covers, maar hebben moeite bij het vinden van de juiste balans in de uiteindelijke mix wat weer resulteert in het ontbreken van die professionele klank die op de meeste commerciële CD's te horen is. Mix of mixte je al je creaties zelf tot de uiteindelijke master versie of liet je dat doen door professionele sound engineers? Als je het zelf deed, waar heb je deze bekwaamheid geleerd welke een van de moeilijkste processen lijkt te zijn om een persklaar stuk muziek af te leveren?

Ed Starink: Heel interessante vraag.

Ik nam alles zelf op en huurde vervolgens de beste engineers uit die tijd en we mixten het samen zonder dat er andere bij waren. Ik ben van mening dat het verstandig was om er een engineer met goede oren bij te halen die anders en met een verse blik naar mijn tracks keek. Aan het eind was ik zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke mix. Globaal deden we een nummer per dag. Later deed ik alles gewoon zelf.

Ik heb het allemaal op de moeizame manier geleerd, vanaf 16-jarige leeftijd, aanwezig zijn in de meest beroemde studio?s, niets zeggen en mijn oren en ogen gebruiken.

FANterview: Je hebt ooit een mengtafel van de beroemde fabrikant Solid State Logic in je bezit gehad. In het bijzonder het exemplaar dat jij in bezit had (SL 4000 G) was en is nog steeds in gebruik in veel muziekstudio?s over de hele wereld en is verantwoordelijk voor een specifieke klank in veel muziekproducties. Mis je deze specifieke klank en gebruik je plugins om de SSL SL 4000 G te simuleren?

Ed Starink: Nee, ik mis de SSL niet en momenteel gebruik ik geen SSL plugin.


The FANterview in English.


Wij willen Ed graag bedanken dat hij de tijd wilde nemen om al onze vragen te beantwoorden die we zo graag wilden stellen en we willen ook graag de fans bedanken voor het plaatsen/mailen van de vragen.

Als je een vraag hebt gesteld maar deze mist in het interview dan kan dat diverse redenen hebben. Een van de redenen kan zijn dat de vraag al in een van de andere interviews beantwoord is. Een andere reden kan zijn dat de vraag globaal op hetzelfde neer kwam als een van de bovenstaande vragen. En tenslotte is het mogelijk dat Ed de vraag niet beantwoord heeft. ;-)






Impressum | © 2000 StarinkWorld - all rights reserved. | Datenschutzerklärung